Tövisháti József vehette át a Város Sportjáért elismerést

Fotó: Rusznyák Csaba

Ünnepélyes keretek között rendezték meg idén is az Év sportolója díjátadó gálát és a sportbált január 25-én a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. Az év egyik legjobban várt sport- és társasági eseményén a fürdővárosi sportvilág legjobbjainak járó elismeréseket adták át. A Város Sportjáért elismerést Tövisháti József vehette át. Az Év Sportolója kategória női elismerését Veres Laura, Fülöp Diána és Papné Lukoviczki Beáta, az Év Sportolója férfi elismerését Elekes Imre, Házi Márk Bálint és Lovász Zoltán érdemelte ki. Az Év Csapata kategóriájában a Corner-Gyulasport NKft. felnőttegyüttesének, a Gyulai Amazonok NB I.es futsalcsapatának és a Tenisz Szabadidő Sport Klub ob II.-es gárdájának gratulálhattak a jelenlévők. A Város Sportjáért címek ifjúsági kategóriájának díjazottja lett: Kis Petra Sára, Mácsok Fruzsina, Vencz Mercédesz, Nagy Roland, Taután Dominik és Molnár Balázs.

Az esten jelen volt Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Kónya István, Gyula város sportért felelős alpolgármestere, Csige Gábor, Gyula város jegyzője, Mokán István, Sarkad város polgármestere, Gulyás Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának vezetője, Kertes István, a Gyulasport NKft. ügyvezetője és Kiss Tamásné, a fürdőváros sportjáért felelős tanácsnok.

A díjátadót Görgényi Ernő és Kiss Tamásné köszöntő szavai nyitották meg. A polgármester kifejezte örömét, hogy eddig soha nem látott létszámban gyűltek össze a vendégek a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban, hogy megünnepeljék a város legkiemelkedőbb sportolóit és sportvezetőit.

A városvezető felidézte a tavalyi év egyik legfontosabb sporteseményét, amikor a Gyulasport NKft. NB II.-es kézilabdacsapata a mindent eldöntő mérkőzését vívta, amely után felülhetett a délkeleti csoport bajnoki trónjára.

– Ott és akkor elképesztően jó érzés volt gyulainak lenni, és nem csak a diadal miatt. Abban a pillanatban átjött az érzés, hogy mindannyian összetartozunk, összetartunk, és ha így teszünk, minden lehetséges.

Görgényi Ernő kifejtette, ahhoz, hogy ilyen eredményeket érhessünk el, folyamatosan fejlesztenünk kell. Nemcsak magunkat, hanem azt a hátteret is, amely a felkészüléshez szükséges körülményeket biztosítja. A városvezető beszédében felsorolta mindazokat a fejlesztéseket, amelyeket a gyulai városvezetés elvégzett az elmúlt esztendőben. A 2019-es esztendőben a Gyulasport NKft. mintegy 120 millió forintot fordított fejlesztésekre. Ennek keretében megújulhatott a városi sporttelep, a tornacsarnok és a gyulai teniszklub területe is.

Köszöntője végén a városvezető elárulta, a városvezetés a 2020-as évben is tovább kívánja folytatni fejlesztéseit. Idén megújul a tornacsarnok teljes nézőtere, a sporttelep egy újabb füves területe, és felújítások kezdődnek a Gyulai Várfürdőben is.

Kiss Tamásné szavaiban a sport szépségeit ecsetelte, majd örömét fejezte ki, hogy Gyulán lehetősége nyílhat minden fiatalnak ahhoz a sporthoz, amit kedvel.

– Az intézményi feltételek adottak ehhez, ahogyan a képzett szakembergárda és az elkötelezettség is. Az egészséges város koncepciójának lényegi és nélkülözhetetlen összetevője a sport szeretetére való nevelés.

A nyitóbeszédek után a fürdővárosi sportélet nagyjainak jutalmazása következett, többek között megválasztották az év férfi, női és fogyatékossággal élő sportolóit, és átadták a Város Sportjáért kitüntetést is. Idén először nyújtották át a jövő tehetségeinek szóló díjakat, és elismeréseket vehettek át a nem olimpiai sportágak kategóriájának képviselői is.

A díjakat Görgényi ErnőKiss Tamásné és Annus Adrián olimpikon, vb-ezüstérmes, Európa-bajnok, Világkupa-győztes gyulai születésű dobóatléta adta át. A díjazottak sportsikereik videós felelevenítése közben léphettek ki a serlegek átvételéhez, és az elismerések mellé egy-egy BioTech USA által felajánlott ajándékcsomagot is átvehettek.

Az est további részében jókedvű beszélgetés és hajnalig tartó mulatozás vette kezdetét, amihez a Show és Bors zenekar szolgáltatta a zenét.

A gála díjazottjai

A Város Sportjáért elismerést Tövisháti József vehette át.

Az Év Sportolója kategória női elismerését Veres LauraFülöp Diána és Papné Lukoviczki Beáta érdemelte ki teljesítményével, Tóth AndrásMolnár Zoltánné és Barna Károly pedig a sportolók felkészítéséért vehették át díjaikat.

Az Év Sportolója férfi mezőnyében Elekes Imre modellezőt, Házi Márk Bálint kosárlabdázót és Lovász Zoltán teniszezőt szólították a színpad elé, Mult JózsefHajdu Zoltán és Kovács Zoltán pedig a versenyzők felkészítéséért vehettek át díjat.

Az Év Csapata kategóriájában a Corner-Gyulasport NKft. felnőttegyüttesének, a Gyulai Amazonok NB I.es futsalcsapatának és a Tenisz Szabadidő Sport Klub ob II.-es gárdájának gratulálhattak a jelenlévők. A díjazottak felkészítéséért Barna KárolyMolnár Zoltánné és Kovács Zoltán vehetett át elismerést.

A Város Sportjáért címek ifjúsági kategóriájának díjazottjai idén Kis Petra Sára atléta, Mácsok Fruzsina úszó, Vencz Mercédesz agilityversenyző, Nagy Roland úszó, Taután Dominik dobóatléta és Molnár Balázs atléta lettek. Gulyás Andrea RékaJuhász JácintBaráth Orsolya, a Triton Sportegyeslet edzői kara, Annus AndorMócz Dániel a sportolók felkészítéséért vehetett át elismerést.

Az ifjúsági mezőny csapatának a Gyulai Amazonok U19-es együttesét, Gyulai SE NB I.-es ifjúság tekecsapatát és Gyulasport NKft. U15-ös labdarúgócsapatát választották. A csapatok felkészítéséért Molnár ZoltánnétBaksa Imrét és Szentléleki Bélát ismerték el.

A Jövő Tehetségei kategóriában Kovács Hédi teniszező, Alt Ádám teniszező, Csernus Tímea teniszező, Csukás Réka teniszező, Sebestyén Mira teniszező, Szőke Norbert íjász, Szőke Róbert íjász, Cseresznyés Petra úszó, Matai Bryana Anasztazia úszó, Nacsa Domán úszó, Boruzs Barbara kézilabdázó, Szappanpos Réka kézilabdázó, Mészáros Mercédesz karatéka, Sovány Liza labdarúgó, Mázik Flóra labdarúgó, Vörös Domokos labdarúgó, Mészáros Ábel labdarúgó, Csenki Zsombor vívó, Friedrich Bulcsú vívó, Papp Máté atléta és Szabó Márton István kosárlabdázó vehetett át díjat.

A fogyatékossággal élő sportolóknak szánt elismeréseket Nagy András bowlingversenyzőnek, a Harrucker SE bowlingcsapatának, Jenei Zoltán úszónak, Ale Patrícia agilityversenyzőnek, Bíró Bernadett úszónak, Csernovic Nóra Kata úszónak és Wéber Dániel úszónak nyújtották át.

A 2019-es év legjobb szenior sportolójának Schriffert Józsefné úszót, Legeza László úszót, Fülöp Mihályné atlétát, Volosinivszki Zoltánné atlétát, Antal Sándor aikidomestert és Horváth Imre karatemestert választották.

A nem olimpiai sportágak kitüntettjei Szentlélekiné Csávás ErikaLindeisz Gábor erősember, Kis András crossfitter és Zvolenszki Gergő íjász lettek. A Szilágyi Sándor-emlékdíjat Góg Zoltán érdemelte ki, a Tanácsnoki különdíjhoz pedig Kosztin Flórának és Regős Dénesnek gratulálhattak a jelenlévők. Az alpolgármesteri különdíjat az idén Nagyné Kotroczó Andreának ítélték oda.

(Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos)