Egymást segítve maradnak edzésben a gyulai szeniorok

A Magyar Atlétikai Szövetség március 13-i közleményében tudatta a klubokkal, hogy a koronavírus-járvány miatt egyetlen magyar bajnokság sem rendezhető meg, az egyéb jellegű versenyek megrendezése pedig a veszélyhelyzetre való tekintettel nem javasolt. A legújabb intézkedéseknek megfelelően a csapatok az edzések megtartását is felfüggesztették. A Gyulasport NKft. szenior atlétikai szakosztályánál azonban a szigorú intézkedések ellenére sem állt meg az élet.

Ahogy azt Szabó Ilona atléta elmondta, a szenior atléták életét is alaposan megzavarta a koronavírus terjedése. A sportolókat elsőként a versenyrendszerben történő változások érintették, hiszen a nemzetközi szövetség két nagy megmérettetést is törölt a programból.

– Portugália adott volna otthont a március közepére tervezett fedettpályás Európa-bajnokságnak, valamint idén nyáron Torontóban rendezték volna meg a szenior világbajnokságot. Mindkét helyszínen szerettek volna helytállni atlétáink. Sajnos a legfontosabb versenyeink, ahogy a többi is, sorra elmaradnak – ismertette a többszörös bajnok atléta.

Az őszi szezon folytatásában reménykedve a gyulai örökifjak továbbra is folytatják felkészülésüket, amelyeket a korlátozások miatt egyénileg kell megoldaniuk.

– Bizakodva készülünk, igyekszünk szinten tartani az eddigieket, hogy a formába lendülés semmiképpen sem okozzon majd nehézséget. Jobbára egyéni, otthoni edzésmódszerekkel teszünk ezért. A reggeli, ébredés után gimnasztika, nyújtások, szökdelések mindenki számára adottak és hasznosak, kézi súlyzók, ugrálókötél és minden egyéb otthoni sporteszköz használatba kerül, sőt kiegészítő mozgásképpen még a pingpongasztal is előkerült – tette hozzá Szabó Ilona.

A fürdővárosi sportolók heti két alkalommal a futást is beiktatják edzéstervükbe, természetesen ezt is egyéni edzésekkel. A futáson kívül a kerékpározás, kertészkedés is a mozgás részeként szinte napi szinten van meg mindenkinél. A szenior sportolók egymásról sem feledkeznek meg, hiszen továbbra is szoros kapcsolatban maradtak egymással, segítik és támogatják egymást.

– Jobbára a legismertebb közösségi oldalon keresztül tartjuk a kapcsolatot, és ha vannak újabb mozgásra vonatkozó hatásos, jó gyakorlataink, akkor igyekszünk egymásnak átadni azt, hogy ezzel is motiváljuk egymást. Fontos, hogy megmaradjon a kitartásunk ebben a kényszerhelyzetben – ismertette a gyulai versenyző.

A versenyévad folytatásáról Szabó Ilona elmondta, az egyetlen megtartott fedett pályás versenyben felmérhettük jelenlegi versenyszintünket, ami elég lendületet adott ahhoz, hogy bizakodjunk, és még nagyobb szorgalommal dolgozzunk.

– Mi is félünk a vírustól, ezért mostanában jobban odafigyelünk minden higiéniára vonatkozó előírások betartására. Gondolok itt a kézfertőtlenítéstől kezdve az egymástól való kellő távolság megtartásáig, sőt a vitaminok bevitelét is növeltük, hogy még jobban kivédhessük a betegségeket. A fedett pályás versenyek alapján elkészült a friss világranglista, amely korosztályokra bontva mutatja az eredményeket. Nagy örömünkre szolgál, hogy Volosinovszki Zoltánné hármasugrásban a negyedik helyen áll, de a legjobb húszban én is benne vagyok. Ezek az eredmények nagyon nagy motivációt jelentek számunkra – zárta Szabó Ilona.

(Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos)