Emléktáblát állítottak Gyulán a magyar harcművészetek úttörőjének, aki II. János Pál pápának is volt a testőre

Emléktáblát avattak Polyák József, a japán harcművészetek magyarországi meghonosítója tiszteletére csütörtökön Gyulán, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok homlokzatán.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Máday Norbert, a táblát állító Magyar Wing Tsun Egyesület elnöke az ünnepségen emlékeztetett: a tavaly, 83 éves korában elhunyt karatemester Gyulán töltötte utolsó éveit, itt összegezte harcművészeti pályafutását.

Felelevenítette: Polyák József az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőjeként „szembenézett a szovjet tankokkal”, majd Ausztráliába utazott, ahol belépett a hadseredbe. Alakulatát a japán Okinavára vezényelték, itt ismerte meg a harcművészeteket. Az Okinava Openen, ahol a helyi mesterek „egy ütés-rúgás kombinációval” terítették le a versenyen elindult amerikai katonákat, harmadik és negyedik helyezett lett.

Az elnök kiemelte: a magyar mester „jól menő karateiskolát nyithatott volna” Ausztráliában, a 60-as években mégis úgy döntött, hogy hazatér a kommunista Magyarországra, ahol megszervezte az első harcművészeti csoportot. „Az első karatebemutatóján több volt a BM-dolgozó, az ügynök és a besúgó, mint a tanítvány” – fejtette ki, hozzátéve, hogy Polyák József első tanítványai között volt a később karatelegendává vált Furkó Kálmán is.

A mester később kaszkadőr lett, és a magyar színészlegendák egész sorával dolgozott együtt, majd testőrtisztként „a legnagyobbakat oktatta” – idézte fel.

Máday Norbert arról is beszélt, hogy 16 évesen ismerte meg Polyák Józsefet, akivel apa-fia kapcsolatot ápolt. „Nem volt irigy soha senkire, tiszta volt, őszinte, egyenes és becsületes” – fogalmazott.

Az elnök elmondta: bár ő maga nem karatés, hanem kungfus, fontosnak tartotta, hogy méltóképp megemlékezzenek Polyák Józsefről. Mint megtudtuk, az emléktábla árát a kungfumesterek közössége adta össze.

Kovács Tamás négydanos karatemester Polyák József családjának képviseletében mondott beszédet az ünnepségen. Hangsúlyozta: a mester egész életében fontosnak tartotta a jellemet, a becsületet és az akaratot, amelyek a japán harcművészeteknek is alapvetői értékei.

Aláhúzta: Polyák József harcművészként, testőrként és kaszkadőrként is világszínvonalút alkotott; egy kis faluból, Felsőszentivánról „a világcsúcsra jutott”. A magyar miniszterelnökök mellett olyan ismert embereknek volt a testőre, mint Hans-Dietrich Genscher, II. János Pál pápa, Aristotle OnassisLa Toya JacksonLiz Taylor vagy Richard Burton.

Görgényi Ernő polgármester, aki maga is személyesen ismerte a mestert, kifejtette: Polyák József olyan harcművész volt, aki már életében legendává vált, és hitelesen képviselte a távol-keleti filozófiát. „Elemi erő áradt belőle, ami áthatotta egész környezetét” – jelentette ki.

A mestert 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2014-ben Eszterházy Miksa-díjjal tüntették ki, és több hazai és nemzetközi elismerésben is részesült a harcművészetek területén és a testőrködés során végzett kiemelkedő tevékenységéért.

A gyulai avatóünnepségen Polyák József családja is jelen volt. Fia, Polyák Péter lapunknak elmondta: édesapja, mielőtt Gyulára költözött, számos alkalommal járt a fürdővárosban, ahol karatésokat és testőröket oktatott.

Az emléktáblát magyar, lengyel, angol, litván és japán kunfusok jelenlétében leplezte le Máday NorbertKovács Tamás és Görgényi Ernő. Az eseményen Magyar Wing Tsun Egyesület és a Magyar Karate Szakszövetség tagjai tartottak bemutatót.

További képeket itt találsz.