„Gyula Városért” – elismerték Kertes Istvánt

A gyulai sportélet szervezése és infrastrukturális fejlesztése területén elért elévülhetetlen érdemeiért, valamint több évtizedes, a gyermekek és fiatalok sporttehetségének kibontakoztatása érdekében végzett oktató-nevelő munkájáért „Gyula Városért” kitüntető címet vehetett át Kertes István, a Gyulasport Nonprofit Kft ügyvezetője a gyulai képviselő-testület március 15-i, pénteki ünnepi testületi ülésén.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kertes István méltatásában hangsúlyozták, Gyula Városának kiemelt célja, hogy sikeres legyen a sportélet a városban, akár a versenysportot, akár az utánpótlás-nevelést, az amatőr versenyzést, a szabadidős- vagy a diáksportot nézzük. A sport olyan erényekkel ruházza fel az embert, amely egész életére útmutatást ad: egészséges versenyszellemre nevel, erősíti az akaratot, a küzdőszellemet, a kitartást, az eltökéltséget, ami arra sarkall, hogy a jók között a legjobbak legyünk. Kertes István, kiváló edző és testnevelő évtizedek óta dolgozik sikeresen és eredményesen a gyermekek, fiatalok sportjáért, az egészséges életmódra nevelésért, mindemellett nyolc éve vezeti sikeresen és eredményesen a Gyulasport Nonprofit Kft-t. Sportolóként mind a magyar bajnokságokon, mind a junior kismaratoni bajnokságon is kiemelkedő eredményeket ért el. Tizenhét évesen iratkozott be egy segédedzői tanfolyamra, középfokú edzői és szakedzői végzettséget szerzett, majd elvégezte a Testnevelési Egyetemet, mellette pedagógusi képesítést is szerzett. Dolgozott edzőként, testnevelő tanárként, Sarkadon középiskolai igazgatóhelyettesként. Büszkén tekint egykori tanítványaira, azok kiváló eredményeire, a korosztályos válogatottságokra, az ifjúsági világbajnokságokra, ifjúsági olimpiákra, Európa-bajnokságokra való kijutásokra, ahogy a szemléletre, a kitartásra, a gondolkodásmódra is, amelyet tanítványai neki köszönhetően elsajátítottak. Értékrendjének alapját képezi a szorgalom, a becsület, a közösség, a kialakult, sporton átívelő, életre szóló barátságok. Nagyon fontos küldetésének tekinti, hogy folytassa fiatalon elhunyt kiváló barátja, a Gyulasport egykori ügyvezetője, a nagyszerű sportember, Prohászka Zsolt munkáját.

A Gyulasport Nonprofit Kft ügyvezetőjeként számos fejlesztést valósított meg az elmúlt években. Vezetése alatt – kapcsolatrendszerének és kitartásának köszönhetően – több mint egymilliárd forint TAO támogatásból újultak meg a Gyulasport létesítményei. Munkatársaival közösen modernizálták mind a fiatalok, mind pedig a felnőttek számára a versenysport és a tömegsport infrastrukturális körülményeit. Előrelátóan olyan energetikai beruházásokat végeztek, melyeknek köszönhetően számottevő megtakarítást értek el. A beruházások eredményeképpen országos diákolimpiák, edzőtáborok, sportesemények rendezésére is alkalmassá tették városunkat.

Kertes István hitvallásának tekinti Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok, a vízilabda válogatott, volt szövetségi kapitánya szavait: „Bármit csinálsz az életben, azt vagy profi szinten, vagy sehogy! De semmit ne csinálj csak úgy!”

A kitüntetéssel járó pénzjutalmat – egyenlő részben felosztva – a Törökzugi Óvodáért Alapítvány, valamint a Kádas György Alapítvány részére ajánlja fel, céljaik támogatására.

A díj átvételekor Kertes István egy több évtizedes emléket felidézve összefoglalta azt, amiért érdemes dolgozni és akár áldozatokat is hozni. Egy állami gondoskodásban élő tanítványa kitartó munkával elérte azt, hogy egyszer a dobogó legfelső fokára állhatott. Az öröm, a megtalált önbizalom és a sikerélmény mind ott csillogott a szemében – az ilyen és hasonló pillanatok adnak erőt és hitet a munkájához.