Ismét edzenek a Gyulasport NKft. fiatal labdarúgói

Fotó: Rusznyák Csaba

A kormány rendeletének értemében ismét megtarthatók a csapatsport edzések. A korlátozás feloldása a Gyulasport NKft. labdarúgóit is pozitívan érintette, így a fiatal focisták ismét közösen készülhetnek. 

Ahogy azt Bálint Balázs korosztályos szakmai felelős elmondta, a kormány járványhelyzettel kapcsolatos korlátozásait betartva azonnal megszűntek a csapatszintű edzések Gyulán. Az edzők azonban továbbra is kapcsolatban maradtak a játékosokkal, akik online feladatokkal maradtak mozgásban.

– Minden hét első napján a szülők tájékoztatást kaptak az aktuális hétre vonatkozó gyakorlatokról. A kiadott feladatok alapján két részre lehetett osztani az edzések jellegét. Az U7-es korosztálytól az U10-es korosztályig kizárólag technikai jellegű feladatokat kellett a gyermekeknek elvégezni. Az U11-től az U19-es korosztályig technikai és kondicionáló gyakorlatokat kellett végrehajtani a játékosoknak. Tisztában voltunk azzal, hogy az egyéni edzések nem pótolhatják a csoport- és csapatedzéseket, de ha a gyerekek elvégezték a számukra kiadott feladatokat, akkor az szinten tartásnak megfelelő volt a számukra. Az edzők folyamatosan kapcsolatban voltak a szülőkkel, akiknek ezúton is köszönjük segítő támogatásukat – ismertette Bálint Balázs.

A korlátozó intézkedések feloldása után a Gyulasport NKft. korosztályos csapatai is megkezdhették csoportos edzéseiket.

– Az U11-es korosztálytól az U19-es korosztályokig kezdődhettek újra a csapatedzések, a kezdést azonban egy kéthetes tervező és szervező munka előzött meg, amit Kertes Istvánnal ügyvezető igazgatóval, Dobi Róberttel szakmai igazgatóval, Forrás Imrével, az U7–U11-es csapatok szakmai felelősével, Papp Károly erőnléti edzővel és Bagi Tibor telepvezetővel közösen végeztünk el. A korosztályokat három csoportra osztottuk, így különböző napokon tudnak készülni az együttesek. A közös munkából minden korosztályos edző kiveszi a részét – tette hozzá az U14-es csapat edzője.

Látogatásunk idején az U14-es, az U15-ös, az U17-es és az U19-es játékosok voltak pályán, a fiúkat Szendrei ImrePetri BarnabásPapp KárolySzegedi FerencSzentléleki Béla és Szabó Attila felügyelték.

– Az U14-es és U15-ös korosztály tréningjén 24 játékos vett részt. A gyermekeket négy csoportra osztottuk, minden csoportban hat fő szerepelt. A bemelegítést is már csoportbontásban végezték a gyerekek, amely mozgáskoordinációs és labdaérzékelő feladatokból állt. Az első állomáson Papp Károly segítségével erőfejlesztő hatású gyakorlatokat végeztek a gyerekek, Petri Barnabással a rugótechnika fejlesztése volt a cél. Szendrei Imrénél labdavezetés, cselezés és kapura lövés volt a feladat, nálam pedig sorverseny formájában versenyeztek a gyerekek.

A felkészülési folyamat első napjaiban különleges edzésekkel várták a visszatérő játékosokat.

– Amikor megterveztük a feladatokat, figyelnünk kellett arra, hogy a fiatalok több mint két hónapot egyedül készültek. Tudtuk, hogy minden gyerek más fizikai állapotban fog visszajönni a kezdésre. Ezért a labdarúgás azon technikai képességét szerettük volna fejleszteni, amiben a gyerekek a legjobban örömüket lelik – sorolta a szakmai felelős.

Bálint Balázs kiemelte: az egyesület minden szülő számára ismertette az edzés feltételeit. Ezek közé tartozik, hogy a gyerekek már átöltözve érkeznek az edzésre. Mindenki saját kulacsot hoz magával, a gyerekek mellőzik a kézfogást.

– Edzések után fertőtlenítjük a labdákat, az edzések előtt és után pedig kezet mosnak a gyerekek. Az edzésgyakorlatokat úgy szerveztük, hogy egy csoportban maximum hat fő lehet, a feladatokban pedig nincs párharc és testi kontaktus. Minden állomás elvégzése után folyadékpótlást és megfelelő pihenőidőt biztosítunk a játékosoknak – mondta.

Bálint Balázs kitért a következő időszakra is: mint mondta, az MLSZ-től még nem kapott a klub hivatalos tájékoztatót a jövő évre vonatkozóan. Amennyiben tartjuk az elmúlt években kialakult rendszert, akkor a bajnokságban szereplő csapatok (U12–U19) július közepétől kezdenek majd edzeni, a Bozsikos-korosztályok (U7–U11) pedig augusztus közepétől kezdik a foglalkozásokat.

(Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos)