Megkezdődtek a programok a III. Nemzetiségi Sporthétvégén

Péntek délután a városi tornacsarnok adott otthont a gyulai rendezésű Nemzetiségi Sporthétvége megnyitójának, majd a gálamérkőzésnek.

Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte az ország nyolc iskolájából érkező, öt nemzetiségű diákokat. Arra hívta fel a fiatalok figyelmét, ha a pályán össze is rúgják a port, utána mindig békéljenek meg egymással.

A kultúra része a sport is, olyan értékeket képviselve, amely valamennyiünk kultúrájának szerves részei, fogalmazott Görgényi Ernő. A polgármester kiemelte, a sport kultúrájának elengedhetetlen eleme a tisztelet és az örömteli együttlét, amely minden sportolás szükségszerű velejárója.

Kozma György elnök arról beszélt, az idén Gyulán, a magyarországi román közösség szívében – az államtitkárság felkérésére – az önkormányzatuk először szervezhette meg a sporthétvégét. A száznyolcvan résztvevő diák és kísérőik Pécsről, Pilisvörösvárról, Budapestről és Békéscsabáról érkeztek, a házigazda gyulaiak mellett. A megnyitó egy igazi gálamérkőzéssel folytatódott, ahol a Miniszterelnökség, az államtitkárság és a nemzetiségi vezetők által alkotott csapat mérte össze erejét a diákokból álló válogatottal. A mérkőzés szorosan alakult, végül a fiatalok nyertek 5:4 arányban.